onsdag, maj 26, 2010

Demokratisk utförsbacke

Idag på landstingsstyrelsen visade sig den rödgröna majoriteten från sin högmodiga sida - igen. Enkla konkreta förslag om att säkra en snabb behandling av en lokalförsörjningsplan för psykiatrin avvisades med att det är onödigt stressande, för tjänstemännen. Vi behöver inga sådan stoppdatum....

Men värst var hanteringen av frågan om familjecentralerna. Med ett leende avvisade styrelsens ordförande att fullmäktiges beslut kan ersättas med en enkel skrivelse från de rödgröna partierna. Det betyder att det beslut om att landstinget  ska avvakta med etablering av familjecentraler ska betraktas som upphävt därför att de rödgröna genom ordföranden lämnat budgetriktlinjer. Ett papper som inte har någon formell status alls och mest betraktas som en katalog av välvilliga ord som kan användas i valrörelsen. Det är bedrövligt odemokratiskt att skapa en helt ny princip att landstingsstyrelsen och den politiska majoriteten behöver inte bry sig om fullmäktiges beslut. Den tjänsteman som skriver under ett nytt avtal om familjecentral riskerar att bli ifrågasatt av revisionen och det är ett beslut som är överklagningsbart.

Jag begriper inte denna prestige och detta högmod. Med ett enkelt beslut för en vecka sedan vid det extra landstingsstyrelsen hade de rödgröna kunnat ändra fullmäktiges beslut. Men det gjorde man inte därför att man vill inte erkänna att Allianspartierna har rätt - tänk att prestige kan vara viktigare än demokrati!

Läs gärna Gudruns grunnande kring styrelsen också!

1 kommentar:

Anonym sa...

Bra Christer! Se gärna http://www.ostran.se/nyheter/moensteraas/vill_laegga_oever_bollen
Som du ser är det kommunernas fel att det inte blivit några fler familjecentraler ;-)