torsdag, januari 14, 2010

Dags för ny debatt om Euron!

DN debatt redovisar Roger Tiefensee m fl att man nu tycker det är dags för en ny saklig och öppen debatt om Sveriges relation till valutasamarbetet i EU eller enklare - ska vi ha Euron eller ej i Sverige. Det är ett väldigt bra initiativ och nästa steg borde nu vara att regeringen tillsätter en bred kommission som får gå igenom vad som skett i Euro området och vilka för och nackdelar det finns för Sverige att vara med eller inte vara med i det samarbetet.

För min personliga del är svaret enkelt - vi ska vara med. Jag är trött på att man använder devalveringar som instrument för att rätta till andra svårigheter i ekonomin. Det är inte ok att man gör svenska folket fattigare varje gång vi skapar egna eller drabbas av internationella ekonomiska kriser. I en alltmer internationaliserad värld borde det var självklart att Sverige använder en internationellt gångbar valuta som Euron och inte en Svensk Krona som beroende på att det är en "skvalpvaluta" konsekvent är undervärderad enligt rimliga objektiva mått.

Bra initiativ Roger m fl - nu krävs handling för att starta en bredd debatt - initiera en kommission som får belysa frågan och låt oss sedan debattera!

9 kommentarer:

Gurra G sa...

Det tog alltså mindre än sju år. Sen gäller inte folkomröstningen längre eftersom folket röstade fel. Politiker har börjat med en ful ovana som urholkar demokratin. Vi har folkomröstningar tills folket röstar rätt. EU är ju världsmästare i den kategorin. Men nu är alltså Sveriges regering också likadana. Det är verkligen demokrati i sin finaste form. Ni måste vara stolta.

Mikael.R.Nilsson sa...

Här håller jag med Gurra absolut. Folkviljan för sju år sedan gäller. ja EMU förespråkarna åkte på rejält däng. Nu vill man återigen folkomrösta det är dåligt.

Christer Jonsson sa...

Jag förstår bara delvis invändningen om folkomröstning, men jag har svårt att se att politiska beslut som hanteras i folkomröstningar, ska vara evigt fastlåsta. I det konventionella politiska beslutsfattande så omprövas ju alla frågor regelbundet i den politiska debatten och beroende på samhällsutvecklingen. Det måste ju gälla även frågor vi hanterar i folkomröstningar. Om förutsättningar ändras måste ju också frågan kunna ställa igen till folket, det vore ju värre om en riksdagsmajoritet sa - nu struntar vi i folket och kör den linje vi tycker är riktig - då tycker jag man har rätt att vara kritisk.

Kjell sa...

Det var olyckligt att omröstningen var i samband med Anna Linds död, men i den debatt som ändå var i TV, satt Olofsson (c) med vänstersidan i nej-lägret och det var inte lätt att lura ut var stadsminister Persson (s) stod! Karmfors som var ensamutredare röstade tydligen ja, fast det var väl mycket han som krattade i manegen för nej! Vi har ju inte som Danmark och England undantag, så egentligen är det bara att införa euro! För Danmarks del så har de ju egentligen euro, fast det står dansk krona på deras pengar. Det går ju heller inte direkt bättre för länder som står utanför t.ex. England!

Mikael.R.Nilsson sa...

En lågkonjunktur och finanskris drabbar alla så även euroländer. Ja det är ju intressant självklart kan man folkomrösta igen om saker och ting men legitimiteten minskar då anser jag. då skulle vi kunna till exempel rösta om vi ska vara med i EU eller inte. Där var ett resultat som var väldigt jämt mellan ja och nej medans emu var klar nej seger.

Christer Jonsson sa...

Mikael du har rätt att det var en klar nej seger, men ska ett beslut i en folkomröstning betraktas som evigt, eller ska det hanteras som alla andra politiska beslut - de ska prövas och revideras i takt med samhällsutvecklingen. Jag har svårt att se att en eventuell ny omröstning 2013 skulle vara att köra över den folkomröstning som var närmare 10 år tidigare.

Mikael.R.Nilsson sa...

Jq säger inte att man inte kan folkomrösta igen men tycker det bör vara folket som verkligen då trycker på i den frågan inte politiker i första hand! Ta upp eu frågor och Euro nu inför valet i september. Det vill man gärna inte göra men gjorde man det och fick en debatt om detta. Det är nåt som saknats i svensk inrikespolitik eftersom EU styr så mycke är det märkligt att de flesta partierna inte vill prata om detta i samband riksdagsval.Kanske inte är så märkligt det gäller ju vinna röster

Gurra G sa...

Visst ska saker omprövas, men inte så här tidigt. Misstänker dessutom att EU-omröstningen inte är aktuell att folkomrösta igen. För där röstade vi ju rätt.

bloggare på icedaniel.se sa...

Det var ju längsedan vi röstade om att gå med i EU,kanske hög tid att rösta om vi ska fortsatt vara med i EU eller gå ur.