söndag, januari 17, 2010

Skandal är inte ordet -sorg är nog bättre

Vi har LSau i morgon och jag har ikväll läst handlingar. Bland dessa handlingar fanns två rapporter om psykiatrin, en som handlar om handlar om samarbetet med Kalmar kommun och en som handlar om hur samverkan i hela länet fungerar. Båda rapporterna är sorgliga läsningar som båda visar på det man länge kunnat misstänka -samverkan fungerar inte och man arbetar generellt osystematiskt.
För att ta ett citat ur utredningen:
Många vill ha samtal, men det erbjuds ingen samtalsterapi. Ingen frågar efter vad som händer. Klienten blir utskriven och får en besökstid på t. ex psyk norr om 1-2 månader och en påse i handen. Och det handlar ofta om yngre personer med självskadebeteende.

Jag måste erkänna att det är ett enda stort misslyckande att det är så här. Det finns ett väldigt stort professionellt ansvar för detta misslyckande, men det finns också ett politiskt ansvar. Så här långt har ingen i majoriteten velat ta det - nu är det dags att tvinga fram det. Vad tänker man vidta för åtgärder med anledning av de underlag som nu finns på bordet!

1 kommentar:

Kalmardamen sa...

Håller fullständigt med dig, men återbesökstiden kan ibland dröja längre än så.
Situationen är katastrofal, men....
Det är svårt att locka hit mer psykiatri-personal när gruppen är så underbemannad och psykiatriförvaltningen så instabil.