tisdag, juni 01, 2010

Maten - livet och hälsan!

Läser idag hur vi med olika åtgärder kan påverkar riskerna för att vi ska bli sjuka. Enligt en vetenskaplig sammanställning på SBU kan vi också förstärka rehabiliteringen efter bra behandling. På SvD´s webb kan man läsa att cancerfallen kan halveras om vi åt mer rätt och rörde oss regelbundet. Men det intressantaste är dock den artikel som också finns på SvD´s webb där man beskriver maten som en orkester där det inte är en enskild åtgärd som gör skillnad utan sammansättningen av maten, precis som  i en orkester där det inte är det enskilda instrumentet utan helheten som gör skillnad. Och det finns ett grundläggande kommentar i texten från en ameriskansk professor där han säger att:

–Vi inser alltmer att vi måste omvärdera hela vårt livsmedelssystem. Vi behöver handel med vissa råvaror som exempelvis korn. Min hemstad Boston är till exempel inte självförsörjande annars. Problemen uppstår när råvarorna processas, de system som används idag är bra för effektiviteten men inte för människors hälsa
Walter Willett tror på en mycket mer decentraliserad matproduktion i framtiden!

Här finns intressanta politiska slutsatser att dra. Centerpartiets arbete med Matlandet Sverige är ett steg i rätt riktning, men det måste kompletteras med större fokus på mer närproduktionoch där vi måste söka metoder för att göra det ekonomiskt försvarbart. Vi behöver bidra till utveckla livsmedelsproduktionen från en väldigt fokuserad processindustri till en mycket mer försiktig behandling av matråvaror. Vi som konsumenter måste börja välja rätt, och som storköpare i offentlig sektor måste ställa nya krav. Mat kommer bli dyrare med denna utveckling, men om den då bidrar till att vi inte lika enkelt drabbas av cancer och hjärtsjukdomar då tror jag att de flesta av oss är beredda att göra den prioriteringen.

Nu har vi kunskap, ingen kan säga att vi inte vet - nu behöver vi hjälpas åt att välja rätt, det skulle vi alla må bra av!

2 kommentarer:

Anonym sa...

NEJ DET STÄMMER INTE ALLS
JAG HAR ÄTIT RÄTT OCH MOTIONERAT UNDER HELA MITT LIV, ALDRIG RÖKT OSV. MEN JAG FICK ÄNDÅ CANCER! VAD SÄGER DU OM DET?

Christer Jonsson sa...

Tyvärr är det ju så att även om vi lever rätt enligt alla rön, så tar det inte bort risken för att drabbas av sjukdom. Sjukdom är ju ocksp ett resultat av genetik, miljöomständigheter mm. Men genom att försöka leva lite mer rätt så klan vi minska vår egen risk för att drabbas - det tror jag är poängen med detta.