I veckan har pågått en debatt om de ändrade antagningsreglerna för högskolan och konsekvenserna förefaller blivit milt uttryckt tveksamma. Det är bra att man försökt öka incitamenten för ungdomar att söka sig in på högskoleutbildning och att man nu givit bättre skäl för att läsa kvalificerade kurser istället för en del av det rams som givits inom gymnasiet tidigare. Men det är inte rimligt att man samtidigt stänger ute äldre studerande.
I den tid vi lever är det så att allt fler byter yrkeskarriärer, det är en bra dynamik på arbetsmarknaden. Och vill vi dessutom att man människor ska orka jobba fler år är det nog så att skiften mellan olika yrken blir en pusselbit för att orka. Men denna dynamik förutsätter att man också kan komma in på utbildningar. Allt annat är orimligt och man ska inte stängas ute för att man har äldre examina.
När jag då i idag i DN läser att företrädare för högskoleministerna i brev till en äldre (28 år) studerande skriver att man haft sin chans då uttrycker det en förlegad och hämmande syn på samhällsutvecklingen. Det förefaller som en del av utbildningsdepartementet har en väldigt teknokratisk syn på utbildning som inte begriper att utbildning inte är något man bara göra efter gymnasiet, den kan behövas även senare i livet och då måste man ha en möjlighet att komma in på utbildningar om man har meriter som är lika bra eller bättre än de yngre.
Så Krantz gör en pudel, säg att ni gjort fel - nu gör vi om och gör rätt.
Remissrundan klar – kritiska svar till Vårdkompetensrådet
7 timmar sedan
3 kommentarer:
Hej Christer!
Högskolan är inte stängd för den som är lite äldre. Betygsurvalet är ju bara en av flera vägar in -- den viktigaste alternativa vägen är högskoleprovet.
Detta framgick också i det brevsvar som DN refererar. Riktigt så fyrkantigt som det framställs var det inte.
Vänligen
Malin Strid
politisk sakkunnig hos högskoleminister Tobias Krantz
Gör om gör rätt.
Att högskoleprovet finns kvar var den sämsta ursäkten jag hört. Efter att ha slitit till sig ett 20.0 betyg så är det inget värt. Vad ger det för signaler?
Plugga inte för hårt under gymnasiet, betygen kan bli värdelösa om några år - slappa och skriv ett högskoleprov istället.
Hårda studier ska alltid löna sig, som 28åring är ingen människa förbrukad, och kunskaperna har inte möglat.
tack för kommentarerna! Dock måste jag nog hålla med den anonyma kommentaren ovan. Men dessutom är min grundkritik egentligen den att vi bör som Allianspartier underlätta en dynamisk arbetsmarknad, i det måste ingå möjligheten att i ett senare skede i livet välja en ny yrkeskarriär och genomföra en högre utbildning och då är det inte ok att vi försvårar den möjligheten!
Skicka en kommentar