lördag, juli 03, 2010

En vecka i Grekland - händer det något?


En veckas lågvarv är nu slut. Vila i Greklands paradis på södra Pelloponesos är fantastiskt. Har varit på en liten ö, utan internetcafe och utan fungerande 3G. Det betyder inget surfande och inget bloggande. Hur det är? Jo i mitt fall har det varit skönt att vara bortkopplad, koncentrera mig på att läsa och vila.

Jag har bl a läst "Kronprinsessan" som handlar om Maria Wetterstrand, det var bl à det sämsta jag läst på länge. Ohöljd dyrkan av en person som är utvald av ödet om man får tro författaren. Saknades allt av analys och bredare perspektiv och sammanhang. Har däremot läst en väldigt bra men bedrövande bok om finanskrisens bakgrund och orsaker " the Big short" av Michael L. Mycket underhållande där berättelsen drivs av historien om några personer som såg vart det barkade, försökte säga det, men ingen trodde dem eller ville se. Samtidigt får man en bra bild av de institutionella förutsättningar som skapade grunden för kraschen och att nästan en hel bransch kraschade och nästan helt tvingats till omstrukturering. Men så här i backspegeln är det lätt att förstå att det skulle krascha när författaren redovisar att man gav mångmiljonlån till människor som saknade fast jobb och inga möjligheter att betala lånet om inte värdet på huset steg så man kunde låna mer.

Boken är väl värd att läsa även om man inte är ekonom utan enbart samhällsintresserad. Den ställer en rad viktiga frågor om personligt ansvar, hur politik och ekonomi kan förleda varandra trots goda avsikter, hur svårt organisationer och media har att hantera någon som säger att "kejsaren är naken".
En vecka utan uppkoppling kan ge andra och nya intryck och samtidigt vila - det har varit bra!

- Posted using BlogPress from my iPhone

Inga kommentarer: