fredag, mars 05, 2010

Rot - Rut - Rit = HUS avdraget

Debatten om hur vi möjliggör utvecklandet av nya serviceföretag och service erbjudanden rullar vidare. Att de olika avdragen har ett brett politiskt stöd är uppenbart, även in på den rödgröna sidan. Det är visst så att relativt få människor använder tjänsterna med avdrag så här långt, men det är en dynamik i utvecklingen som är helt fantastisk.
DN redovisar en undersökning som gjorts för Svenskt Näringsliv ang de sk ROT avdragen, där 8 av 10 tycker det är bra. För min del är det fullständigt ologiskt att det rödgröna gänget vill bevara detta, men anser det helt förkastligt med RUT avdrag. Varför är skattavdsrag för en tjänst ok men inte för en annan? Om man bortser från alla de moralistiskt hycklande argument som använts handlar det inte om något annat än diskriminering av vissa tjänstesektorer framför andra och av något märkligt skäl sammanfaller det med manligt respektive kvinnligt - förklara det den som kan. Dessutom är det ju så att eftersom detta är helt nya vita arbeten så blir effekten den att de genomgående bidrar till ekonomin och i förlängningen är lönsamma även för skatteutvecklingen i landet, dvs avdraget betalar sig!

Centerpartiet har idagarna lanserat det sk RIT avdraget som kan läsas om här på SR´s sida, som innebär att man ska kunna få köpa IT support med samma avdrag. Det är bra och säkert något som skulle glädja många med en trasslande dator hemma.

För att nu undvika att man hamnar i allehanda förkortningsstrider borde avdrag för denna typ av hushållstjänster heta HUS avdrag och sakta men säkert bör bler och fler tjänster inkluderas i detta område.

För annars kan det gå som Sebastian Hallén antyder i sin roliga bloggkommentar om alla möjliga kommande R avdrag.... Läs och skratta som en inledning på en god helg!

PS Du som vill visa ditt motstånd mot dem som vill avskaffa RUT avdraget kan köpa en knapp här! DS

2 kommentarer:

rut avdrag sa...

Ja husavdrag kan man kalla det, snart kommer väl bilavdrag bilmek osv

Anonym sa...

Förslag på avdragsnamn:
Rat, Rot ,Rut, Råt, Rät, Ret, Rit, Ryt och Röt.
Var hundavdraget hör hemma vet jag inte?
Men jag föreslår att Röt, står för dem som kör med bluffaktor, trots det fortfarande avdragsgilla.