torsdag, december 10, 2009

Partisympatierna - huvudvärk för många

I dag har SCB presenterat sin stora partisympatiundersökning. Den är verkligen blanda läsning och tror jag något som kommer att bekymra flertalet partistrateger. I DN, Svd mfl kommenteras resultaten. Mina funderingar är bl a följande:
Miljöpartiet är nog mest nöjda med dagens redovisning. De har just nu ett mycket starkt stöd i storstäderna särskilt i Stockholmsområdet. Den legitimering som Mona sahlin givit MP och deras eget profileringsarbete ger nu utfall.Men samtidigt måste det vara ett oerhört bekymmer för sossarna. Man är nu på väg att bli ett betydligt mindre parti i storstäderna. I stockholm är Moderaterna väldigt mycket större och där äts S av både MP och M. Sossarna när en.... vid sin barm eller?

För Moderaterna måste det vara glädjande att man stärker greppet i de större städerna, men samtidigt oroande att man generellt tappat sedan i maj. Frågan är hur den senaste veckans sjukförsäkringsdebatt påverkat dem... risken finns i ytterligare negativ riktning.

Partistrategerna kommer säkert också bekymra sig över SD´s tillväxt. Jag hoppas att vi nu från etablerade partier slutar diskutera det politiska spelet - gäller särskilt Mona Sahlin - och istället utmanar SD om mänskosyn, alla människors lika värde, behovet av att låta Sverige växa osv. SD är ett parti för sämre ekonomisskt utveckling och sämre välfärd - inte bättre!

För mitt kära parti är det ingten kul läsning - hur man än läser materialet så är det minus och det är en pågående trend åt fel håll i alla olika grupper, särskilt dock hos män.... Jag är övertygad om att vi nu måste komplettera partiets profil tydligt med ett tydligt socialt patos vid sidan av kampen för entreprenörskap och ett hållbart miljöutvecklande Sverige. Utanförskapsdebatten kan inte enbart bli sjukförsäkringsregler, det handlar också om hur vi gör vården mer tillgänglig, hur psykvården blir bättre, hur våra äldre kan känna sig tryggare och hur skolan inte enbart är ramar utan också kramar.

3 kommentarer:

bloggare på icedaniel.se sa...

Allianspartierna backar för tillfället är ju inte så konstigt. Jag tänker på den senaste tidens hets mot sjuka, "Stämpla ut först när du har ena foten i graven"

Erik, Sthlm sa...

Du förstår inte varför folk röstar på sd. Vem bryr sig om fagert tal om "människosyn" (vad nu det är) när han får sin bil nedbränd eller dotter våldtagen? Om folk inte vill ha en muslimsk eller i vart fall icke-svensk majoritet i landet när deras barnbarn vuxit upp, vad ska de rösta på?

Kraxpelax sa...

HELL SATAN!