torsdag, mars 19, 2009

psa test eller ej?!

Igår publicerades nyheten att screening med sk PSA test kan minska risken att dö i prostatcancer. Men resultaten säger fortfarande att väldigt många män kommer bli diagnostiserade och behandlade i onödan, med konsekvens att de riskerar att bli inkontinenta och impotenta. Karin Bojs DN beskriver problemet oerhört bra i en artikel där hon beskriver det på följande sätt:
Men sedan måste mannen välja själv: tjugo procents mindre risk att dö i prostatacancer, men kanske femtio procents risk att diagnosen ger falskt alarm.


Jag tror vi ska invänta bättre diagnosmetoder innan vi startar allmän screening. En start nu kommer att skapa mer bekymmer än fördelar och det finns forskning som pågår som sannolikt kommer att ge oss bättre metoder. Låt det bli färdigt innan vi vidtar åtgärder.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det borde vara en självklarhet att alla män får information om psa-testets för - och nackdelar. Därefter skall den enskilde mannen bestämma om han skall testas eller inte. Förmynderiet i dag kostar många människors liv då de inte får får nödvändig information om psa.

Anonym sa...

Det är för mycket prat om eventuell onödig behandling.

Det finns en liten grupp män som drabbas väldigt tidigt av prostatacancer. Jag var en av dem och jag fick diagnosen två veckor efter jag fyllt 40 år.

Jag hade dött av sjukdomen och dess följdsjukdomar kring 55-60 års ålder om den inte upptäckts i tid och opererats bort.

Om bara en småbarnspappa om året kan räddas från att dö i förtid så tycker jag att det bör genomföras tester med visst intervall.

Bara för att en person har förhöjda värden så innebär det ju inte att det finns en cancertumör. PSA-testens syfte är ju att genom vidare undersökningar sen kunna upptäcka tumörer i god tid så att de kan opereras bort utan att alla nervtrådarna samtidigt förstörs. Om man hittar tumören i god tid så är sannolikheten stor för att den kan opereras bort istället för tvingas genomgå en cellgiftsbehandling.