Idag presenteras i
DN och i
Barometern m fl media förslag om hur studiestödet ska utvecklas. Studiestödet är en av de absolut viktigaste sociala institutioner detta land har. Det möjliggör för de allra flesta att studera oavsett bakgrund. jo jag vet att det är annat än ekonomi som avgör detta. Men om inte de ekonomiska förutsättningarna fanns där så skulle möjligheten att läsa vidare på universitet var förbehållet några få. Det är därför viktigt att man nu försöker förbättra studiestödet. Jag tycker det är jättebra att man försöker hitta möjligheter att höja stödet - det har stått still länge, och gör det mer möjligt att jobba bredvid. MEN det finns en paradox i detta! Arbete vid sidan av som man närmast uppmuntrar motverkar det kommittén samtidigt säger sig vilja öka, nämligen genomströmningen. I den politiska debatten talas det allmänt om ett högre kunskapsfokus, högre krav i studierna osv. Det är rätt, men jag kan ju som universitetslärare se att studenternas arbete bredvid motverkar kravställandet, de får andra fokus och vi får delvis en kamp om tiden. Sedan är det tror jag olyckligt med den begränsning som man vill införa vad gäller antalet terminer man kan få studiestöd. Det blir om inte annat en mental barriär och kommer motverka rekrytering till längre utbildningar och motverka att studenter väljer om, trots att man insett att en utbildning inte passar dig. Jag tror inte detta kommer öka genomströmningen, men vi kommer få se fler avbrutna utbildningar och det kan jag inte se är någon poäng.
3 kommentarer:
Har du verkligen läst förslaget? Det står att studiemedlet begränsas till fyra år, men om man tar en examen om minst 180p eller om man tar motsvarande poäng på en utbildning som är minst 210p så får man ytterligare 2 år med studiemedel och för de längsta utbildningarna t.ex. läkarutbidningen ska man kunna få studiemedel i 7 år. Dvs. något generösare än systemet är idag.
Vidare angående det du skriver att du är kritisk till att inkomsttaket tas bort så tror jag du glömmer varför studenter arbetar vid sidan om... man får det inte att gå runt. Går man över inkomsttaket som i många fall spräcks redan när du sommarjobbar (dvs när du inte pluggar alls!!!) får du endast behålla ca 20%(CSN drar av 50% innan skatten på studiemedlerna och sedan dras ca 30% i skatt). Tas inkomsttaket bort kan du arbeta mindre och ändå öka din levnadsstandard vilket kan behövas t.ex. om du är ensamstående förälder. Jag tror som student och småbarnsförälder att de allra flesta studenter tar sina studier seriöst och inte bara är ute efter att tjäna så mycket pengar som möjligt samtidigt som vi lyfter studiemedel. Så istället för att motarbeta ett vettigt förslag hjälp oss att få mer tid för våra studier och mat&husrum!
"Har du verkligen läst förslaget? Det står att studiemedlet begränsas till fyra år, men om man tar en examen om minst 180p eller om man tar motsvarande poäng på en utbildning som är minst 210p så får man ytterligare 2 år med studiemedel och för de längsta utbildningarna t.ex. läkarutbidningen ska man kunna få studiemedel i 7 år."
Vad jag undrar är om DU har läst förslaget, då det innebär att folk som planerat deras utbildning utifrån det gamla systemet kan bli utan bidrag trots att de nu läser på ett program. Säg man har läst 2 år på ett program och hoppar av? Då har man endast 2 år kvar på sitt studiemedel, trots att man kanske hoppar på en ny utbildning på 5 år. Hur har du tänkt att man ska klara av det?
Till Anonym!
Det nya systemet kommer nog inte att införas över en natt.
Vet inte hur övergångsreglerna kommer bli men säg att det inte blir några övergångsregler. Då får man plugga ett år utan studiemedel och när du då har 180p får du ytterligare två år. Totalt får du då 6 år med studiemedel vilket är exakt hur det ser ut idag. Att stå utan studiemedel de sista terminerna är verkligheten för de allra flesta på min utbildning och på andra idag. Det kan vara tufft, men det går och utan inkomsttaket skulle det vara betydligt lättare!
Skicka en kommentar