tisdag, mars 31, 2009

Nattsvart är nu bekräftat - vågar majoriteten nu tala allvar

I eftermiddag har det presenterats två olika ekonomiska prognoser, en av KI i bl a DN och en av OECD. Båda beskriver en förskräcklig bild av ekonomin de närmaste 18 månaderna. Långt värre än vi har haft siffror på så här långt. En enkel jämförelse, den skatteprognos som SKL levererade i februari byggde på att BNP minskar 2009 med 1,5%, idag menar KI att det minskar med nästan 4%. Det är förvisso inte ett enkelt samband mellan skatteutvecklingen och BNP, men om man samtidigt väger in höjd nivå på arbetslösheten så kan man tyvärr vara ganska säker på att i nästa skatteprognos så blir det ännu sämre siffror. Det kan betyda mellan 50-100 miljoner lägre intäkter redan i år och för 2010 vågar jag inte tänka.

I morgon den 1/4 ska landstingsmajoriteten presentera sin riktlinjer för budgetarbetet. Jag hoppas man nu lämnat snömoset och de valtaktiska övervägandena och inriktar sig på politiskt ledarskap och ansvar. Om man inte ger signaler om att nu krävs större åtgärder och att vi måste skaffa underlag för det, så blir både 2009 och 2010 förlorade år, som sedan får mycket stora konsekvenser de kommande åren därefter. Vi talar om risken för underskott över 100 miljoner per år, som sedan ska återställas. Nu är det upp till bevis!

Jag menar inte att det finns några enkla förändringar, vi måste klara ekonomin, men också tillgängligheten i verksamheten, det gär att finns inga enkla förändringar. Därför är det ännu viktigare med riktiga underlag och genomlysning.

Inga kommentarer: