tisdag, augusti 25, 2009

Bra jobbat regeringen

Med anledning av regeringsbeslutet som presenterade på förmiddagen om stöd till pandemivaccin i bl a DN och Barometern har jag gjort följande kommentar:


- Bra att regeringen ger besked och att man bidrar med nästan hela kostnaden för inköpet av vaccin säger Christer Jonsson (c) i en kommentar till regeringsbeslutet idag att avsätta en miljard i engångsstöd till landstingen.

Det är bra att regeringen delar ansvaret med landstingen för den extraordinära situation som pandemi situationen skapat. Särskilt med tanke på den ekonomiska situation som landstingen befinner sig i. För Kalmar län innebär det över 20 miljoner i stöd och det är viktiga pengar om Alliansregeringen bidrar med avslutar Christer Jonsson (c).

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jo, det var tur att sossarna pressade på om detta för annars hade de knappast gått med på det.
Hade ju varit roligt att förklara varför det blev kaos.

Anonym sa...

Jag tycker de som önskar skulle betalat kostnaden själva. Möjligen med undantag för vårdpersonal och andra viktiga verksamheter. Att slänga miljarder på läkemedel för alla som önskar minskar förstås möjligheterna att korta vårdköer, eller statens möjligheter att ge extra tillskott till kommuner, äldreomsorg etc. Ej rätt prioritering enligt mig.
/Mika

Christer Jonsson sa...

När nu WHO har dragit slutsatsen att vi är i en pandemi situation så är vi i ett läge där samhällsintresset tar över. Då är det rimligt att också staten vid sidan av sjukvårdshuvudmännen delar kostnaden för detta. Det är ju riktigt att detta bidrag minskar möjligheten att ge stöd till andra verksamheter, men å andra sidan om vi misslyckas med pandemibekämpningen kommer många andra välfärdsområden drabbas. Därför kan de inte ställas mot varandra så enkelt. Om Sverige hanterat pandemifrågan rätt det kan det säker finnas många skäl att utvärdera men nu handlar det om att begränsa pandemin sedan får vi utvärdera om sverige genom socialstyrelsens beslut valde rätt väg.