fredag, oktober 10, 2008

vart tar medborgarna vägen?

Fast läkarkontakt viktigt för alla medborgare!

Svenska folket är ganska nöjda med sjukvården i Sverige men det finns två brister som både skapar diskussioner och krav på förändring och utveckling. Det ena är bristen på fast läkarkontakt, dvs att man idag inte möter samma läkare vid varje besök i primärvården. Det andra är bristen på tillgänglighet dvs att våra medborgare har svårt att få kontakt med primärvården och att få en tid för ett läkarbesök. Dessa bekymmer finn över hela Sverige, men hur svåra de är varierar. Det finns landsting där 40% av dem som söker kontakt med primärvården en given dag inte kommer fram eller kan få besked. Detta trots att vi som landsting lovat i vårdgarantin att alla ska få kontakt.

Det är utifrån denna insikt som diskussionen förs om hur vi ska utveckla primärvården i Sverige och i Kalmar län. Primärvården i Kalmar län har hög tillgänglighet, men vi har haft och har fortfarande stora svårigheter med att skapa en situation där alla medborgare i länet kan ges möjlighet att välja en fast läkarkontakt. Det betyder att även i Kalmar län behöver det ske en förändring som gör att länets medborgare får möjlighet att bygga en fast och långsiktig relation till en hälsocentral med en given läkare. Men denna verklighet förnekas av Anders Henriksson, landstingsstyrelsens ordförande. Han har i ett antal artiklar försökt beskriva satsningen på det som kallas vårdval som ett hot och ett stort problem istället för att beskriva hur han vill öka tillgängligheten i primärvården och ge varje medborgare en fast läkarkontakt. Hans kritik blir inte trovärdig förrän han istället för svepande kritik presenterar reella lösningar.

Vårdval som modell har införts i ett antal landsting runt om i Sverige eller är på väg att införas. Skälet är att man vill öka tillgången på läkare och öka tillgängligheten. Erfarenheten från två av de landsting som har arbetat med vårdval är att man har fått en förstärkt tillgänglighet och tydligt fler medborgare har idag en fast läkarkontakt. Det redskap som används för att uppnå detta är att varje medborgare väljer själv var man vill ha sin läkarkontakt och övriga primärvård samt att man erbjuder den som vill starta en vårdcentral att göra det om man uppfyller de krav landstinget ställer och kan visa upp att man har medborgare som vill nyttja denna vårdcentral (lista sig).

Denna utformning av primärvården innebär att det skapas nya vårdcentraler där det finns medborgare som inte har en bra tillgänglighet och en möjlighet att få en fast läkarkontakt. Det betyder att den är en garanti för att även landsbygden och småorter kan ha fungerande vårdcentraler. Erfarenheten från exempelvis Hallands landsting är att det är i denna typ av områden som man får nya vårdcentraler.
När nu Anders Henriksson ägnar sig åt sin skrämselpropaganda så är det tyvärr bara att inse att det handlar enbart om rädslan för att ge medborgarna egna val och egna möjligheter, att han som politiker ska förlora makt. För mig är det ett steg i rätt riktning.

Inga kommentarer: