onsdag, oktober 22, 2008

vad betyder ett beslut?

På senaste landstingsstyrelse hanterade vi ett ärende om hur vi ska utveckla landstingets rekryteringsarbete. Bakgrunden var ett beslut från landstingsfullmäktige att landstinget ska initiera arbete med sk yrkesambassadörer. Skälet är ju att det finns en oro för att framförallt hälso-sjukvården ska ha svårt att rekrytera i framtiden och man därför måste arbeta aktivt med att presentera yrkesrollerna och "sälja" dem till ungdomar tidigt. För detta kan yrkesambassadörer var ett arbetssätt. Vilket också används av andra offentliga arbetsgivare. Döm om min och allianspartiernas förvåning när man från landstingets kansli lade fram ett förslag till beslut och rapport om att avslå detta. Efter en tids debatt i styrelsen blev ärendet återremitterat. Varken kansliet eller landstingsstyrelsen kan göra något annat än det fullmäktige beslutat.

Döm om min förvåning när jag igår fick information om att nu försöker man ånyo kringgå ett beslut fattat av landstingsfullmäktige. Denna gång rör det fritidssamordnare inom habiliteringen. Här finns ett entydigt fullmäktigebeslut om att vi ska ha fyra sådana tjänster ilänet. Trots det pågår nu ett arbete för att konvertera två tjänster till andra uppgifter. Det kan vara så att det är klokt. Men man kan inte förbigå ett fullmäktigebeslut!! utan att återkomma till landstingsstyrelse och fullmäktige och få det ändrat.

Nu undrar man ju vilka politiska signaler som vänstermajoriteten skickat ut- Har det nu plötsligt blivit ok att kanslier och förvaltningar gör som man vill oavsett beslut i fullmäktige. Det är otillständligt att man inte respekterar fullmäktiges beslut och jag undrar vad ordförande Nilsson säger om denna bristande respekt för fattade beslut.

Inga kommentarer: