måndag, oktober 27, 2008

skvalpvaluta! dags att byta?!

Jag skrev för någon vecka sedan om skvalpvaluta, ett begrepp som användes vid emu omröstningen. Sedan dess har det varit så att många tyckt att vi som ville byta till Euron hade överdrivit och att det gick väldigt bra för lilla Sverieg och vår egna valuta. Men nu visar sanningen säg. Om man tittar på det fundamentala i svensk ekonomi så borde vår valuta klara sig väl i den kris som nu rullar över världen. Nå gör vi det? Har vi någon glädje av egen valuta?

Ja det har vi för vi genomför just nu en jättelik devalvering av den svenska valutan, mot dollarn har den krympt med ungefär 16% den senaste månaden och mot Euron har den minskat med ca 8% värde. Det kommer göra det billigare för andra länder att köpa vad industrin tillverkar och vår industri tjänar mer pengar eftersom man får mer kronor för varje dollar i försälda varor och tjänster. Men samtidigt krymper vår egen köpkraft så vi kan handla mindre internationellt. Det betyder att svenska hushåll blir fattigare och fattigare och totalt förlorar hela det svenska folkhushållet.

Den pågående krisen illustrerar det som sas i euro kampanjen - när det blåser kommer vi att ha en valuta som skvalpar runt utan egen kraft och styrsel. Den som då slogs för kronan vill jag nu höra argumentera för varför svenska folket mår bra av att bli fattigare och få sämre välfärd. Än har ingen av dem klivit fram - det är ynkligt.
För min del tycker jag nu det är dags att börja tala om en ny folkomröstning nu har vi tydligt sett konsekvenserna av beslutet i emu omröstningen!

Inga kommentarer: