tisdag, februari 14, 2012

Feltänkt om större kommun

Idag är det en nyhet både i Ölandsbladet och Radio Kalmar att det finns sossar och moderater som vill bilda en stor kommun i södra länet. Måste säga att jag undrade om det var 1:à april eller något annat lurigt.

Det fanns visst fog för idéen om en kommun på Öland som prövades i en folkomröstning 2009, men den idéen föll! Men idéen om att sex kommuner som ska slås ihop som lösning på kommunala problem med små skolor, äldreomsorg som behöver utvecklas etc etc, verkar ogenomtänkt. Men när man läser Eddie Forsmans (m) inspel i frågan i tidningen inser man att han vill lösa frågor som i grunden inte är kommunala utan regionala. Det måste jag säga är helt fel väg, därför att förlusterna i demokrati, bristen på funktionalitet för kommunens huvuduppgifter gör att en sådan lösning är helt absurd med en så stor kommun.

Men det finns en bisats som förskräcker - regionfrågan blir ju inget med.... Om inte i huvudsak moderater i landet bedrivit motstånd/motverkat regionlösningar på andra håll i landet så hade det varit mycket större rörelse i den frågan. Så om man vill göra något åt det borde man väl istället satsa på att ändra sitt partis inställning i regionfrågan, inte skapa nya storkommuner som bara skapar nya problem.

Inga kommentarer: