fredag, februari 24, 2012

Att sätta demokratin ur spel!

Idag hände det som inte borde kunna hända. Sossarna i Nybro lyckades att med maktens honungsdoft övertyga moderaterna i Nybro att bilda en rödblå röra. Att Moderaterna i Nybro kliver in för att rädda den ekonomi som Markus Lund och sossarna kört i botten, en sosse majoritet som konsekvent sagt nej till all valfrihet i Nybro är helt obegripligt. Dessutom innebär lösningen att man försöker sätta väljarnas makt ur spel, dvs man försöker säkra en majoritet som klarar väldigt stora förluster i nästa val och ändå sitta kvar. Det är obegripligt och ur ett borgerligt perspektiv helt märkligt.

När sedan moderaternas gruppledare meddelar att han tänker sitta kvar på oppositionsrådsposten fast i majoritet så innebär det att han sätter hela den politiska spelplanen i Nybro ur spel. Det kommer vara svårt att hitta en kommun i Nybros storlek som har två kommunalråd i majoritet men inget i opposition. Det är ett renlighetskrav att det inte blir så. Den nya rödblåa majoriteten i Nybro får nog börja med att utöka den politiska organisationen med ett majoritetsråd till eller får moderaterna lämna ifrån sig uppdraget.

Ur Allianssynpunkt i länet är detta en sorglig dag. Jag inser att för Markus Lund och sossarna är det en stor framgång, men i Allianssamarbetet är detta en förlust som skapar förhöjda risker framöver. Jag kunde aldrig föreställa mig att det kunde vara en moderat strategi i Nybro att rädda sossar kvar vid makten - men uppenbarligen är det så!

Läs också Barometern och SR Kalmar

Inga kommentarer: