måndag, september 19, 2011

de äldre ska bestämma

Idag redovisas i SvD och på Ekot att regeringen kommer lägga förslag om att äldre par ska ha rätt att flytta in tillsammans på särskilda boenden även om det är enbart den ene som har behovet. Jag tycker att det är en självklar rätt, samhället ska inte dela på två människor utan de måste få fatta beslut själva så att de behov man har på bästa sätt kan lösas. Men det faktum att vi har haft kommuner som vägrat äldre par att flytta tillsammans till ett boende trots att de kanske levt tillsammans i 40, 50 , 60 år (även om tiden tillsammans egentligen inte ska spela någon roll) är förskräckligt. Men det illustrerar den socialdemokratiska filosofin att samhället vet bäst, du ska inte tro att du kan bestämma något. Samtidigt är det ett underkännande av oss kommun- och landstingspolitiker att riksdagen ska behöva fatta ett sådant här beslut. Vi på lokalnivå borde alltid ha värderingen klar för oss att så långt möjligt ska människor själva fatta beslut om hur man vill leva, även när man är i behov av ett särskilt boende. Riksdagen ska inte behöva pränta in den värdering i en särskild lag om parboende!

Läs också Anders W Jonsson

4 kommentarer:

Anonym sa...

så synd att vi på lokalnivå aldrig lyckats fatta detta beslut. Så självklart.

Johnny

Jonas Larsson Ordf. Moderaterna Säffle sa...

Hej.

I Säffle kommun har vi moderater lagt detta i en motion i fullmäktige då vi precis som du anser att detta är en självklarhet och inte ens borde behövas lagstadgas. Det som är synd är att vi är det enda parti i vår borgerliga kommun som driver frågan.

Christer Jonsson sa...

Instämmer i båda kommentarerna, men vi har tyvärr en resa att göra i många kommuner oavsett politisk ledning!

Helena sa...

I Ekerö är det praxis att par alltid ska få bo ihop om de efterfrågar det. Problemet kan dock vara att dom inte alltid VILL det och hur gör vi då om garantin säger att dom ska. Problem kan också uppstå om den sjuka parten går bort och den kanske fortfarande relativt friska parten då sitter i ett äldreboende som den inte behöver eller ens vill ha. Dom har ju då kanske gjort sig av med det gemensamma boende de hade innan och det gäller då att hitta annat boende för den "friska" parten. Hur blir det med besittningsrätten av äldreboendet mm mm? Många och stora frågor att handskas med och inte helt självklara heller men jag håller helt med er andra, det måste gå att lösa så att de som vill vara samman också får vara det på något sätt. Det borde vara en rättighet i valfrihetens Sverige!