måndag, maj 02, 2011

förnyelse av beroende och missbruksvård

I fredags var jag på en seminariedag kring förslaget till reformering av missbruks och beroendevården. Det var en väldigt bra genomgångs som huvudsekreteraren gjorde och som han sedan fick opposition på under eftermiddagen. Jag hörde delvis en presentation av utredningen redan i torsdags på SKL - tyvärr var den väldigt färgad av färdiga åsikter och föreställningar - istället för att ta utredningens förslag och pröva dem nu när de äntligen är presenterade. För det är ju trots allt så att varken kommuner eller landsting kan hävda att denna vård fungerar bra. Det är oacceptabelt att man som patient får helt olika nivå och innehåll i vården beroende på var man bor i landet. Det är trots allt så att vi har fler som lever med beroendesjukdomar som dör jämfört med andra länder osv osv. Sammantaget finns det starka skäl att vara ödmjuk och pröva de olika förslag som utredningen lägger fram.

Det är tyvärr en väldigt stor risk att diskussionen nu kommer präglas av att olika verksamheter och huvudmän bevakar sina positioner istället för att pröva de förslag som lagts fram. Det är nog trots allt så att vi i Sverige måste titta på den aktuella forskningen och fundera på vad den betyder för utvecklingen och vilka förändringar den väcker.

Jag tror också att vi som politiker måste inse att den som lider av en beroendesjukdom behöver samma slags kvalitet och säkerhet som andra patienter, och samma stöd som andra kroniker grupper - men dit har vi fortfarande en lång väg att vandra!! Vi alla som är aktörer bör nu lägga ner tvärsäkerheten och utifrån missbruksutredningen fundera på hur gör vi verkstad för att få en mer jämlik vård i hela sverige - om det kräver förändringar i huvudmannaskapsgränsen mellan kommuner och landsting så må det ju ske!

Inga kommentarer: