fredag, september 26, 2008

vänsterkoalitionens halvtid

Idag ska enligt ryktet vänsterkoalitionen i landstinget presenterar sina havltidsresultat. Nedan har jag haft lite funderingar kring vad de inte kommer att tala om idag under dagen utsänt som ett pressmeddelande.



Landstingsmajoritetens halvtid – en resa mot sämre ekonomi och längre vårdköer.

Vänsterkoalitionen har i dagarna haft det politiska ansvaret för utvecklingen av hälso-sjukvården i länet. Majoriteten kommer säkert presentera en lång lista med vad man vill beskriva som egna framgångar. Men det är mycket man inte kommer att tala om menar Christer Jonsson (c) vice ordf. i landstingsstyrelsen.
- Vänsterkoalitionen tog över ett landsting med ordning på ekonomin och landets kortaste väntetider men nu håller de goda cirklarna på att krackelera. Den senaste tiden har vi sett längre vårdköer och en försämring av ekonomin som tyvärr visar på att man håller på att tappa greppet. Jag är orolig för att man lagom till 2010 är tillbaka i en negativ ekonomi med försämrad tillgänglighet.
- Resultatlistan för dessa två år innehåller svikna vallöften:
- Rätten till heltid från 1/1 2007 har blivit ett fiasko som inte löser svårigheterna för den som vill ha heltid att få det.
- Patientavgifterna skulle inte höjas, men de höjs 2009.
- Tandvårdstaxan skulle vara oförändrad hela mandatperioden, den höjdes med närmare 7% den 1/1 2008.
- Mobil doktor avskaffades med förevändningen att fler äldre skulle få hembesök, resultatet är det omvända, det har inte blivit fler utan färre hembesök och det varierar oerhört över länet.
- Kulturen skulle man satsa på, men sedan 1/1 2008 är sjukhusbiblioteken nedlagda trots att de är den enda kulturverksamheten som landstinget hade eget ansvar för.
- Folkhögskolorna skulle man slå vakt om och utveckla, har utsatts för den största besparingen i modern tid.
- Utlovade sk ITVa platser i Västervik blir inte av.

Listan skulle kunna göras ännu längre men den illustrerar väl en majoritet som inte klarat av sitt uppdrag. Det är oerhört bekymmersamt att man nu dessutom riskerar att förstöra de goda förutsättningar som de tog över från Allianspartierna avslutar Christer Jonsson (c).

Inga kommentarer: