onsdag, september 10, 2008

Regeringen satsar! - men s är sura

Under denna veckan har vi fått besked om en av de största företagssatsningarna som har gjorts - 16 miljarder, som underlättar för småföretag och egenföretagare, ökar Sveriges konkurrenskraft och gör det billigare att anställa. För kalmar län innebär det bl a att de social avgifterna sjunker med över 200 miljoner. Huvuddelen av dessa pengar satsar på företagen. men också kommuner och landsting har glädje av regeringens satsning, totalt med ca 95 miljoner i länet. Det är en välfärdssatsning som heter duga!

Man skulle ju kunna tycka att ledande socialdemokrater skulle tycka att det vore bra med satsningar på kommuner och landsting, men inte. Den senaste tiden har vi fått besked som innebär att exempelvis landstinget kan få över 60 miljoner. Vad har varit de socialdemokratiska kommentarerna:
- psykiatrisatsning - för lite - trots att det är den största ökning av anslag som vi sett i modern tid...
- tillgänglighetspengar - det funkar inte, det blir ingen bra lösning.... - här slår surheten alla rekord. Alla resurser som kan bidra till bättre tillgänglighet borde glädja varje landstingspolitiker. Men just det jag glömde sossarna är rädda att något ska ändras i systemet och då blir man kritisk systembevarare..
- sänkta arbetsgivareavgifter - för lite och inte nog - vi har under de senaste åren i landstinget haft en fantastiskt skatteutveckling, och får nu ännu mer resurser, trots det får man inte nog. Jag är tyvärr att de döljer den egna skuldkänslan att man har inte koll på kostnaderna i landstinget och är rädd att det ska börja synas... därför räcker inga pengar i världen....

I morgon på landstingsstyrelsen kommer det visa sig att kostnaderna rakar i höjden och att det åtgärder man så stolt sagt sig vidta inte funkar. Nu närmar sig sanningens minut kan en socialdemokrat hålla ordning på pengarna i landstinget - historien förskräcker!
Men medan s fundrar hur de ska sitt ekonomiska ansvar får vi andra glädja oss åt att regeringen under torsdagen presenterar den största satsningen på infrastruktur i modern tid! Mer om det i morgon!

Inga kommentarer: