söndag, mars 16, 2008

fosterdiagnostik - kunskap - etik

I morgon har vi i Alliansen i landstinget ett seminarium kring innebörden av den sk NUPP diagnostiken. Den innebär att man med ett ultraljud kan bedöma om det finns risk för att ett foster ska utveckla Downs syndrom (framförallt) och om det finns skäl att göra ett fostervattensprov för att bli mer säker på om det är så eller ej.
Framtill helt nyligen var det fostervattensprov som gällde om man vill undersöka detta och det är en metod med vissa risker. Metoden användes främst när man bedömde att det fanns en ökad risk för genetiska förändringar exempelvis hos lite äldre blivande mödrar. Men med den nya tekniken så har sjukvårdens professioner på egen hand bestämt att sk NUPP diagnostik ska erbjudas alla och betraktas som en självklar del av det som sker under graviditeten.
Detta väcker frågor:
- Är sjukvården förbered att ge rätt information till alla föräldrar?
- Är sjukvården förbered att ge stöd och hjälp till de föräldrar där man finner förändringar som talar för att man kan få ett barn med Downs syndrom?
- Är det självklart att vi bara för att vi har kunskap ska erbjuda den till alla?
- Vad betyder det att vi skapar ett arbetssätt som innebär att vi börjar sortera bort barn, det är ju det underliggande syftet med att använda NUPP generellt.
De etiska frågorna kan bli många och jag tror inte att detta är steget som innebär att vi verkligen skapat ett sorteringssamhälle, men det är nog ett litet steg på den vägen och det är därför viktigt att vi för en diskussion om vad det betyder och vilka konsekvenser ett sådant här litet steg kan ha inför framtiden.

Det är bl a av dessa skäl som vi i morgon måndag anordnar seminariet - är du i Kalmar är du välkommen till lokalen epidemin kl 15.

Inga kommentarer: