onsdag, mars 12, 2008

att jämställa vård

I går fick vi redovisat slutrapporterna på¨det projekt som vi/jag med stolthet drog igång för två år sedan. Syftet var att ta ett rejält kliv mot en mer jämställd vård och därmed en mer patientsäker vår som tar hänsyn till skillnader mellan oss människor och som inte av slentrian bygger på könsmässiga stereotyper.

Erfarenheten visar att förnekelsen i stora delar av verksamheten fortfarande är stor, dvs att det finns en ojämställd vård trots att det finns mängder med studier som illustrerar detta. Det än mer sorgliga är att vi inte kunnat få fram en kvalitetsäkrad statistik som verkligen ger oss möjlighet att ställa frågor om varför skillnader i behandling finns mellan män och kvinnor.

I det fortsatta arbetet är detta det absolut viktigaste att göra, för om vi får fram en bra statistik kan man börja ställa relevanta frågor om varför gör de på detta viset.....

Berättelsernas i projektet visar annars på att många har haft aha upplevelser, där man både upptäckt sina egna stereotyper men också kunnat frilägga dem i verksamheten. Det ger hopp!! Men vi har ne lång resa kvar innan vi kan säga att vården är kvalitetssäkrad för genusskillnader.

Inga kommentarer: