onsdag, april 25, 2012

Vapenexportens hyckleri

Turerna kring Vapenexportens har den senaste månaden varit många och uttalandena som kommit har varierat i kvalitet på många håll. På något sätt är det som om vi svenskar älskar att lura oss själva och hyckla. I ett vanlig samtal verkar det för alla svenskar självklart att vi ska inte sälja vapen till diktaturer eller till krigförande länder, i princip alltså. Men samtidigt är det få som verkligen är beredd att tala om konsekvenserna av denna hållning och det är där hyckleriet uppstår. Vi verkar i gemen vilja ha jobben, affärerna, men samtidigt vara etiskt oklanderliga.

Jag tror inte det finns något moraliskt oklanderligt med att sälja vapen, de kommer alltid dyka upp i fel händer, och de kommer att användas för att döda och skada. Även om vi så gärna vill låtsas att så är det nog inte...

När nu vi får debatten om vapnen och försäljningen till Saudiarabien så försöker så många i olika politiska skikt tvätta sina händer, något som inte borde vara möjligt. Alla partier har varit med fingrarna i denna kladdiga syltburk på ett eller annat sätt. Så sluta låtsas som om det finns någon oskyldig, utan starta en debatt om:
- när vi nu har ett försvar, ska vi då kunna försörja det till viss del med egen vapenproduktion eller ej. Om inte kan vi stoppa all export och låta vapenindustrin avveckla sig. Vi får ett försvar som blir helt beroende av andra länders produktion, men vi slipper bli nedsvärtade av vapenförsäljning.
- om vi istället bestämmer att vi ska kunna försörja oss till del med vapen själva så är frågan hur mycket är vi beredda att betala för det. De som hävdar att vi borde begränsa vapenförsäljningen ytterligare måste då antingen säga att vi ska krympa vårt förvar ytterligare eller tillskjuta medel.
- utifrån denna diskussion kan vi sedan bestämma i vilken grad vi ska exportera, till vilka och vilka krav vi har. Vi måste sluta hyckla och tala om sanningen.

För min personliga del menar jag att vi måste låta den etiska kompassen bli tydlig, begränsa exporten till enbart det som är stabila demokratiska länder och sedan får vi ta smällen att köpa mer utifrån och betala mer för den egna produktionen. Det är något mindre smutsigt, men det är inte rent. Det är det bara att som Amos skriver låta omvandla vapnen till plogbillar och annat nyttigt.

Inga kommentarer: