måndag, april 23, 2012

Ett hållbart parti!

Vad innebär det att vara hållbar i politiken? Det finns säkert många tolkningar av det, särskilt beroende av vilken grundläggande ideologisk verklighetsbild som man lever med. Men för mig ställer det krav på att man lägger förslag som även på längre sikt klarar ekonomiska krav, som klarar ett ansvarstagande för jordens miljö, men som också står sig i ett internationellt perspektiv att vi inte "ställer till det för andra" på vår kära glob. Men det ställer också krav på en politik som ger frihet och självbestämmande till människor, därför betyder det kamp mot arbetslöshet, bristande utbildningsmöjligheter och kamp mot sådant som hindrar entreprenörskap och kreativa kraft. Kort sagt ingen enkel hållning...!

När vi idag på Centerpartiets förtroenderåd antagit framtidsagendan " Det hållbara alternativet" så har vi spännt bågen. Politikutvecklingen de kommande åren ska styras eller ledas av ett hållbarhetsperspektiv, människor som tar del av våra förslag ska veta att de håller i det långa loppet. Det känns väldigt bra och helt rätt! För att ta några exempel från mitt eget område!
- hur ser en frihetlig och hållbar hälsopolitik ut? Vi vet att vi har många olika saker i vårt samhälle som skapar ohälsa, dessa behöver vi bekämpa för det är inte hållbart med dålig hälsa. Men samtidigt måste politiken styras av att vi var och en måste ta ansvar för oss själva och vår egen hälsa.
- hur ser en hållbar politik ut för att bekämpa antibiotika resistens? Det är lätt att komma på repressiva åtgärder som att förbjuda resor till länder eller att kräva karens. Men hur löser vi det med en hållbar och frihetlig politik?

Det hållbara alternativet - Centerpartiet har en utmaning, men ett hållbart politiskt alternativ ger trovärdighet, jämför bara med den rödgröna alliansen före valet 2010 och nu efteråt, inget av partierna står nu för de förslag man lade fram gemensamt. Det är uttryckt för en ohållbar politik som väldigt snabbt passerade bäst före datum!

Inga kommentarer: