onsdag, mars 28, 2012

inte lätt att klippa en flintskallig

Den senaste veckan har KLT´s växande underskott varit en visa i alla samtal och i media. Igår och idag har jag hört dem redovisa varför det blivit som det blivit. I all sin sorgliga tydlighet framkommer det att man har glädjebudgeterat, haft dålig koll, brustit i handlingskraft för att komma tillrätta med underskott osv.
För att ta ett exempel; i maj förra året fick styrelsen beskedet om ett befarat underskott på 37 - 40 miljoner. Den åtgärd man vidtog var att höja taxor vilket skulle ge 7-8 miljoner, resterande gjorde man inget åt. Sedan visade det sig dessutom att höjningen gav inte dessa intäkter eftersom hela intäktssidan sviktat bl a beroende på ett biljettsystem som inte fungerar. Det dåvarande styrelsens ansvar måste prövas!

Efter presentationen på styrelsen fick jag frågan om jag var nöjd, svaret var enkelt - nej, men skulle vi gått längre i utfrågningen  hade vi fått bli otrevliga och det är det ingen mening med! "det är inte lätt eller ens meningsfullt att klippa en flintskallig" - presentationen visade alla brister i sin nakenhet, nu är den viktiga frågan att skademinimera innevarande år. KLTs underskott får inte smitta in i landstingets övriga verksamhet!

Inga kommentarer: