tisdag, augusti 16, 2011

Lite cjälvförhärligande...

Det är med visst nöje jag som Centerpartist konstaterar att partiet just nu dominerar den politiska debatten, både med partiledarvalet och debatt om politikens utveckling.

Lena Mellin beskriver i Aftonbladet att Centerpartiet satt en ny standard för partiledarval, det är i så fall bra. Processen som nu pågår med kampanjande från de tre kandidaterna, debattinlägg i olika frågor och många olika debatt inslag från olika håll som uttalar stöd för någon av de tre. Det är stimulerande och gör partiledarvalet relevant och engagerande. Jag tror att om vår process, liksom den Miljöpartiet hade tidigare för sitt språkrörsval blir förebild för framtiden så kommer svensk partikultur och politiska debatt bli mer demokratisk och kunna engagera fler svenskar.

Sedan är det uppenbart att processen stimulerar debatten kring olika frågor. Igår presenterade Centerpartiets förnyelsegrupp för jämställdhetspolitiken idéen om en helt individualiserad föräldraförsäkring i SvD. Det är en fråga med många sidor. Om man ser föräldraförsäkringen som ett stöd för att varje individ ska kunna utveckla sitt föräldraskap och vara med sina barn är ju en individualisering ganska självklar. Men om man ser föräldraförsäkringen som ett stöd till en familj då är slutsatsen att varje familj borde få bestämma hur detta stöd/ tid ska användas. Staten ska inte ha pekpinnar om hur en familj ska leva och organisera sitt liv så länge barnen mår bra. Jag tycker inte slutsatsen är självklar, men just nu lutar jag åt Annies motargument i Aftonbladet att vi ska se detta som en insats för en familj och då ska vi inte indivudalisera föräldraförsäkringen. Men jag är övertygad om att detta kan bli en intressant debatt på partistämman i Åre oavsett vad partistyrelsen lägger för förslag. Men det vore intressant att veta hur övriga partiledarkandidater tänker.

Se en del av de senaste pressinläggen: Expressen, DT.

Inga kommentarer: