onsdag, juni 01, 2011

Hur man introducerar ny medicinsk behandling!

I dagens DN läser jag ett väldigt bra reportage om hur Kulturministern får ett implantat i sitt öra så att hon som haft stora hörselproblem ska nu kunna höra mycket bättre, trots att hon gör ingreppet som vuxen. Det har sedan flera år varit möjligt att göra denna typ av ingrepp på barn, tidigt, så att man slipper växa upp med grava hörselnedsättnngar. Men nu har alltså tekniken utvecklats så att även vuxna kan dra nytta av den. Det är fantastiskt med denna utveckling av nya möjligheter på område efter område.

Men jo jag har ett men! Det finns i artikeln en missionsambition, dvs man vill använda DN som ett sätt att göra metoden känd så att fler patienter ska efterfråga denna hjälp från sin vårdgivare. Av artikeln framgår att den ledande doktorn tycker att kollegorna - dvs andra doktorer- är för långsamma med att börja remittera patienter till denna verksamhet så nu vill man skapa efterfrågan genom DN. Det är säkert så att många människor kan bli hjälpta, men introduktionen av nya behandlingar bör inte ske genom att skapa efterfrågan från en verksamhet som vill växa, utan att man medicinskt inom professionen blir överens om att nu ska vi börja ge denna behandling till fler patienter och vi har skapat en vårdprocess och ekonomi för att hantera det. Om alla olika delar av vården gör så här så riskerar vården att inte klara av att göra rätt prioriteringar eftersom det hela tiden skapas nya behandlingsmöjligheter och alla kan rättfärdigas.

Vi ska i Sverige ge vård i framkant men vi ska ge den efter behov inte utifrån att någon särskild klinik vill sprida sin behandlingslösning. Om en enhet inte lyckats övertyga sina medicinska kollegor om fördelarna ska man inte använda patienterna som påtryckare. Jag kan inte säga säkert att det är ambitionen i detta fallet, men utöver att glädjas över att kulturministern får bättre hörsel är jag nog lite misstänksam mot avsikterna med klinikens agerande!

7 kommentarer:

Per Wassgren sa...

Christer, Eva Karltorp har under många år stått i bräschen för att introducera och sprida kunskaper om CI och hörselscreening bland nyfödda, två metoder som nu, mycket tack vare hennes hårda arbete, blivit standard i Sverige. Hon ska ha all heder för att hon nu sprider kunskaper om ännu en behandlingsmetod som kommer att komma många av oss till gagn och din kritik känns helt missriktad.

Anonym sa...

per wassberg.. du har döv son och hur kommunicerar du med honom? oral eller tsp??

Anonym sa...

Fler än kulturministern verkar behöva höra bättre tyvärr hjälper ingen operation dessa, utan endast att plocka bort dem sätta dit människor som lyssnar på folket inte bara de kapitalstarkaste

J. G. sa...

"att man slipper växa upp med grava hörselnedsättnngar" är lite fel sätt att uttrycka sig eftersom jag är glad över att slippa hörseln. Att växa upp med hörselnedsättningar är ingen belastning. Minst 500 personer tycker som jag.

Annars tycker jag att du har helt rätt i att det inte är läkarnas sak att rekommendera olika behandlingar som inte är livsnödvändiga.

smulla sa...

Hej. Jag hade begärt att få Ci i syftet att lindra tinnitus fast det blev avslaget. Jag miste hörsel året 1997 och kunde inte höra hörappart då ökade tinnitusljudet extremt högt. Min livskvalitet är i botten just nu.Ni kan läsa min blogg: http://smulla.blogg.se

Jenny sa...

Hej Christer.

Dina funderingar var intressant. Det som artikeln inte har skrivit om är att det finns en annan sida av saken dvs teckenspråk och tvåspråkighet. De flesta barn och ungdomar som föds döva och hörselskadade växer upp med hörseltekniska hjälpmedel och teckenspråk. Det ligger ett precis som du säger en missionsambition bakom på grund av att det finns två sidor om saken och kliniken förespråkar en operation och fokus på att träna upp talet istället för att fokusera på teckenspråket. Jag tycker att artikeln saknar denna perspektiv och artikeln skulle ha blivit mycket bättre om de hade tagit med teckenspråkets betydelse för döva och hörselskadade.

Jag tycker att det är bra att du uppmärksammade detta och har tänkt till. Hoppas bara att fler gör detsamma.

MVH
Jenny Nilsson

Anonym sa...

I really like your blog.. very nice colors & theme.

Did you create this website yourself or did you hire someone to do it for you?
Plz reply as I'm looking to design my own blog and would like to find out where u got this from. thanks

Feel free to visit my web page :: heathrow