lördag, mars 26, 2011

Juholt hittade en kopia av ett tal från 1985

Göran Greider kommenterade Håkan Juholts tal med att " det här hade han inte hört på 25 år"
och det är nog helt sant. Välvilligt kan man säga att det var klassiskt sossetal, men man kan också säga som Greider och då innebär det att talet var en rejäl sväng till det som gånget är och inte särskilt relevant för vår tid. Men hur det funkar i väljarkåren får vi ju se.

Jag lyssnade på talet och jag delar de synpunkter som framkommit om att det var mest vänster retorik, ibland kul, väldigt lite konkreta idéer. Det är dock märkligt att lyssna på en partiledares första tal som totalt saknar en vision om vilket Sverige han vill se - ej att blandas med att han spred en massa värdeord om vad han tycker är viktigt. Det var ett tal utan konkreta besked utom på en punkt, Juholt vill utvärdera och bearbeta pensionssystemet framtill valet 2014, men inget annat. Det är dock förvånande att höra en ny partieldare oavsett parti tala i närmare en timme och inte ha en rejäl diskussion och reflektion kring samhällets hållbarhet, miljöfrågor och den helt livsavgörande klimatfrågan. Det är en stor besvikelse och märkligt.

Juholt har startat, nu får vi se hur långt det bär. Men en sak är klar centerpartiet och övriga allianspartier har nu en motståndare, dags att putsa upp visionerna och aktualisera relevanta frågor för om allianserna inte höjer tempot så kommer vi låta Juholt bli en stark motståndare - det är onödigt, låt honom slita i onödan.


Läs Aftonbladet 1, Aftonbladet 2, Aftonbladet 3, dn, SvD.

Inga kommentarer: