torsdag, mars 03, 2011

Äntligen besked om vård för papperslösa

Idag redovisades en god uppgörelse mellan regeringen och miljöpartiet som behandlar migrationsfrågor på bredden. En del i detta är en uppgörelse om att papperslösa flyktingar ska få rätt till vård, men också att barne får full rätt till skola mm. Det är en stor humanitär framgång!

För min egen del menar jag också att det är en politisk seger där jag men framförallt ett stort antal andra drivit på inom centerpartiet för att vi skulle ställa upp för sjukvård till de papperslösa. Precis som Magnus Andersson skriver så var det en jättearbete på senaste stämman i Örebro, där stämman med en rösts övervikt tog beslutet. Nu blir det regeringspolitik vilket känns väldigt bra! Samarbetet med Mp gör att det också har en stabil majoritet i riksdagen. En del dagar blir det bra!

Läs mer här; regeringen, Dn

13 kommentarer:

Anonym sa...

Hej,

är inte begreppet papperslösa flyktingar missvisande? Det är väl bara en omskrivning av illegala invandrare? Om jag fattar rätt så ser processen ut så här:

1. Åk till Sverige
2. Strunta i att söka asyl (eller sök, om du får avslag vägrar du att lämna landet)
3. Grattis! Du har nu full rätt till skola och sjukvård (och att starta företag stod det i tidningen, men det kan väl bara inte vara sant?)

Det här var ett viktigt steg, jag föreslår att ni inom centern jobbar vidare med följande viktiga frågor:
* Full rätt till pension för illegala invandrare över 65 år
* Rösträtt till illegala invandrare
* Bostadsbidrag till illegala invandrare

MVH
Stefan

mittmotto sa...

Det finns inget som heter papperslösa.
Antingen vistas man i landet lagligt eller olagligt.

Dessa "papperslösa" flyktingar är personer som har fått avslag och skall tillbaka till landet dom kom ifrån.

Anonym sa...

Finns det NÅGON som helt fritt inte får bosätta sig i Sverige?

Som jag förstår det så ges de nya rättigheterna så fort någon, lagligt eller olagligt, befinner sig i Sverige.

Vilka andra olagligheter avser regeringen att uppmuntra?

Anonym sa...

Så här tycker en ”migga” som skriver på Merit Wagers blogg:

Spontan reaktion från en migga gällande regeringens migrationspolitiska uppgörelse med MP:
”Jag tycker numer bara att det här nästan är roligt. Syftet skulle alltså vara att ”stänga ute de främlingsfientliga” genom att säga att ”äh, den som inte har tillstånd får vara här ändå, fri skola och fri sjukvård och bilda företag också och jobba svart”.
Sverigedemokraterna är nu garanterade en plats i riksdagen 2014, oavsett hur många olämpliga twitter eller asfulla riksdagsledamöter som än pryder löpsedlarna. Sverigedemokraterna kan nu sitta i riksdagen och asflabba åt denna mandatperiods självmål numero uno.
Fattar dessa dumskallar till borgerliga politiker inte att budskapet uppfattas som följande: ”Glöm vår kostsamma asylprocedur och vårt arbetsspår, för den som vill kan stanna få ändå”. Alltså kan vi lika gärna lägga ner det hela.
Idioter. Dumme dumme Schweden.”
http://meritwager.wordpress.com/

Diodfan sa...

Tagit från en annan, vettigare blogg:
"Alliansen har försämrat levnadsvillkoren för tio tusentals människor som har utförsäkrats från försäkringskassan med de mycket tuffare regler som finns idag, men samtidigt så slänger man ut flera hundra miljoner kronor på att ge människor som uppehåller sig illegalt i Sverige fri sjukvård och fri skolgång."

Dessutom får våra gamla, de som bygg upp landet, på ålderdomshemmen inte duscha, dricka kaffe så mycket de vill och behöver. Det är alltså så ni vill ha det.

Försök inte heller lura oss att de som kommer hit är välutbildade. T ex är de flesta somalier, som är den största gruppen invandare, analfabeter och hur de ska kunna bidra med nått till vårat land kan man undra.

Det är skamligt hur ni skiter i den egna befolkningen!

Mikael.R.Nilsson sa...

Bli så trött på dessa komentarer som ställer människor mot varandra
ta hand dom sin egen befolkning? befolkningen har sedan länge bestått av människor med olika ursprung det är i grunden mycket positivt! Jag tycker inte om att man kallar människor olagliga eller lagliga! Det handlar om att här sätta männsikovärdet främst det oavsett ursprung. Papperslösa är en bra definition för det är precis det det handlar om har du pappret eller så har du inte pappret. att vräka ut sig som ni gör inte ens kan skriva under med era namn. Jag om någon är kritisk till uförsäkringarna som sker denna regering medverkat till. men jag kan inte förstå varför jag skulle rikta den ilskan jag känner mot en grupp som har det minst lika svårt.

Anonym sa...

Men oavsett om man pratar om att ställa folk mot varandra eller xenofobi så är det väl ändå så att en person som benämns "papperslös" är en som har fått avslag på sitt asylärende. Om man ändå menar att dessa är flyktingar så innebär det att migrationsverkets bedömning är felaktig. Och oavsett så är en "papperslös" någon som befinner sig i landet olagligt. Ingen människa är olaglig, men det är det ingen som påstår istället. Ändra då lagen istället för att underkänna prövningen av asylärenden?

Anonym sa...

Det ska bli spännande att se om Jonsson har någon vettig kommentar, nu när han äntligen får lite debatt på sin blogg.

Mikael.R.Nilsson sa...

Jag menar att människor ska ha vård om dem behöver det. oavsett vad för epitet vi sätter på dem så handlar det om Männsikor!

Anonym sa...

Nilsson, om man drar ditt resonemang till sin spets så vill du att vi i vårat sammhälle ska lägga alla tillgängliga resurser på sjukvård. Varför begränsa sig till Svenskar? Nej, sjukvård till alla i landet (även illegala invandrare). Varför begränsa sig till landet? Nej, lägg ned äldreomsorgen och satsa resurserna på ett stort sjukhus i Somalia. Vi skulle kunna skapa nya landsting som sköter sjukvården i Pakistan, Bangladesh och Kongo. Det finns väl ingen anledning att diskriminera dessa människor bara för att de bor i ett annat land?
De är ju Människor fast de bor i andra länder. Det är själviskt att vilja satsa resurser på sig själv och sina barn när det finns vårdköer i Irak.

Mikael.R.Nilsson sa...

Anonym. Ja du är nog inte så dum som man kan tro! ja vi lever i den delen av världen som har det ganska hyggligt ställt till skillnad från många. Jag kallar som sagt inte människor för illegala.Det handlar om humnism. behöver människor som finns här i vårt land, vård så är det humant att ge dem det. ja vi ska också med bistånd hjälpa till de vi kan. Ja det är faktiskt själviskt att missunna andra det man vill ha själv i detta fallet vård!

Christer Jonsson sa...

Ooops, medan jag varit ut och rest och inte kunnat följa min blogg har debaten flödat - det ä bra. Men precis som Miakel Nilsson kommenterar blir även jag trött på flera av de fördomsfulla och ej faktabaserade kommentarerna. Dessutom är det så att det som för enskilda papperslösa är ett stort problem - att få vård till rimlig kostnad - är för landstingen en väldigt begränsad insats. Men ack så viktig humanitär insats! Därför är beskedet från förra veckan fortfarande bra!

Anonym sa...

Chister: Varför inte svara på folks frågor istället för att säga att dom är "fördomsfulla och ej faktabaserade kommentarer".

Tex hur ser du på "Ändra då lagen istället för att underkänna prövningen av asylärenden?". Defakto så blir det ju så att man fått ett beslut på att man inte har rätt till att utnyttja våra resurser pga av något.

Hur kommer det sig att politiker vägrar förklara sig utan hela tiden ställer motfrågor/påstående eller helt enkelt avvisar andra som obildade? Har man noll intresse av att förklara sig så kör man med "rasist-kortet"!!!!!

Finns det fler lagar och beslut du tycker man ska strunta i? Fortkörning, rattfylla, betala skatt etc etc?

Jag håller med dom att dom ska få akutvård, det är inte det jag funderar på. Jag förstår bara inte hur man ständigt kan öka vissa kostnader medan andra får ständiga nedskärningar. Jag har inte råd att gå till tandläkaren mer än i absoluta nödfall m.a.o kommer det troligtvis dra med sig mer kostnader till slut. Varför är det ok att röka hela sitt liv o få gratis vård men har man otur med sina tänder får man betala dyrt?

Fundersam C-röstare