torsdag, februari 24, 2011

multimiljon rullningen i Boda

De senaste dagarna har det både i Östran och Barran redovisats dels hur s-styret i Emmaboda begår lagöverträdelser och gör upphandlingar värda närmare 20 miljoner utan följa de lagar som gäller. Dels visar det sig nu också att att glasprojektet i Boda nu är dubblerat i kostnader från ca 20 miljoner (inköp av glas och ombyggnader) till över 40 miljoner och då är ändå inte allt med... För detta vill man nu att kommunfullmäktige om en vecka ska gå i borgen utan att man än en gång redovisat några handlingar som kunnat granskas, inga kalkyler, allt körs som extra ärenden med minsta möjliga kontrolltid. Fullmäktige och kommunstyrelse ställs inför utpressningsbeslut hela tiden, om ni inte fattar beslut NU så faller allt.... är det återkommande skallet från ansvarig ks ordförande. Emmaboda kommun håller på att bli en "banan - kommun" vad gäller beslutsfattande.

Om man vill sätta satsningen i Boda i någotslags relation till annat så motsvarar den kostnadsmässigt per invånare den landstinget gör på länets tre sjukhus och som är på en miljard. Landstinget satsar 4200 per invånare i sjukhusen, sosseledningen i Emmaboda vill nu investera 4600 per invånare i Boda. Och då är det inte på en kommunal kärnverksamhet utan på ett museum och en kommersiell yta. Förvisso ska man alltid investera i det som kan skapa tillväxt, men är detta verkligen vad kommuninvånarna behöver och vill? Det tror inte jag. När det dessutom systematiskt bedrivs så att ingen debatt är möjlig eftersom det konsekvent har saknats underlag och de få som levererats har kommit fram precis före ett beslut så är det en icke acceptabel ordning.

Det kommer säkert sägas att man nu har en hyresgäst för de kommersiella ytorna, men med den kunskap jag har så här långt så motsvarar inte den hyra alls den investering som görs för att ställa lokalen i ordning. Kommuninvånarna kommer sannolikt att få subventionera de kommersiella lokalerna!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Christer! Vad skönt att någon äntligen tar bladet ur mun. Med tanke på hur mycket annat som borde anses viktigare; såsom vård, skola och omsorg så blir man som skattebetalare mycket besviken över dylika satsningar.

MiaM

Mikael.R.Nilsson sa...

hej Christer bra inlägg i debatten. Jag och v är för att satsa i boda som du vet. men vii (v) har hela tiden poängterat att satsningen måste vara ett projekt för hela kommunen att folk känner delaktighet. Därför är jag nu väldigt upprörd över hur denna upphandling gått till. Att utestänga vårt eget näringsliv är inte att få folk känna som vi vill det ska vara ett projekt för hela kommunen. Sen delar jag också och har också påtalat för s att dessa snabba beslut med dokument mer eller mindre vid sittande bord inte är bra. Kunde köpa nåt av dem i början men nu borde projektet vara igång så att man också kan ha en rimlig framförhållning. jag är säker på att en debatt och tid är bra för den demokratiska processen. oavsett om vi har olika uppfattning i frågan!

Christer Jonsson sa...

Hej

Tack för kommentarerna och det är bra att du Mikael delar åsikten att det behövs en mer demokratiskt korrekt process. Det är dock synd att sosseriet inte verkar bry sig!