söndag, juli 10, 2011

SD odlar de bruna rötterna

Jag lyssnade idag till Jimmie Åkessons premiärtal i Almedalen. Att det var en stor sak för honom och hans parti var han väldigt ärlig med. En stor del av sitt tal ägnade han åt det politiska spelet som varit och som han hoppas komma skall, men på slutet slog han an en ideologisk ton som fick mig att rysa. Det var när han talade om folkhemmet som förötts och att återskapa det svenska folkhemmet på basis av den nationella samhörigheten och gemenskapen. Underförstått en samhörighet som den som inte är född i Sverige inte kan dela utan det r ut på att odla och förgylla det nationalromantiska folkhemmet Sverige.

Retoriken om landet som en familj som alla ska tas om hand i är förförande, men byggd på en förfärande grundide om folket som en enhet. Här kommer det bruna, fascistiska arvet i dagen eftersom detta bygger på föreställningarna om det sammanhållna folkgemenskapen som inte ska delas upp i partier eller grupperingar. Inte för att SDs partiledare uttryckte det likadant, men i valrörelsen formulerade deras kusinparti Svenskarnas parti, som att olika partier och åsikter delar folkgemenskapen och skapar skillnader i det sammanhållna folket, därför var deras mål att ena folket i ett parti. JÅ tycker nog inte så här, men idearvet är detsamma.

Två slutsatser drar jag, det var underbart att både Maud O och Jan B med så stor tydlighet markerade en helt annan väg för framtida välfärd, det var invandring och tillväxt i Sverige med hjälp av nya invånare inte genom att stänga gränser och stänga inne. Det är en helt annan väg än den SD förespråkar.
Den andra slutsatsen är att om S och MP tillsammans med SD röstar ner regeringen i avgörande frågor, tar på sig ett stort ansvar för att legitimera SD. Det vore en oklok politisk insats!

Läs DN, Aftonbladet, Expressen

4 kommentarer:

hagal sa...

Ser man på, vem är det nu som har bruna rötter? Hycklare.

http://www.expressen.se/nyheter/1.2492244/annie-johansson-tar-avstand-fran-centerns-historia

Christer Jonsson sa...

Skillnaden är att vi insett att det där är inget att vara stoöt över - SD lyfter fram det som ett föredöme för något man vill åstadkomma, det är skillnaden och det är inte hyckleri!

Mikael.R.Nilsson sa...

s mp och v lägger förslag i riksadagen som SD ibland har röstat på. Vi måste ha rätt att lägga förslag eller hur?

Anonym sa...

Fascismens färg var svart, inte brunt. Facismens grundpelare var ko.rporativismen, som saknas i nationalsocialismen.

Läs på! Lär dig P-OS Sundmans och Karin Söders (f Bergenfur) och deras medlemsnummer i NZ innan du grundlöst utpekar andra som fascister.

Ahmed