söndag, april 13, 2008

nu kan vi vidareutveckla primärvården

I morgon måndag presenteras en av de viktigare reformerna inom sjukvården för den här mandatperioden. Då presenteras förslag som kommer
- att leda till att fler läkare söker till primärvården
- medborgarna får större möjlighet att påverka vården genom att alla landsting kommer att vara tvungna att införa en sk vårdvaldmodell där pengarna följer medborgaren till den vårdgivare man listar sig hos. Förövrigt en modell som vi inför i kalmar län redan förra mandatperioden.
- fri etablering i primärvården inom ramen för den utformning av primärvården som respektive landsting utformar.

Jag lanserade nästan detta i valrörelsen, även om jag var lite försiktigare eftersom jag vill begränsa etableringsrätten till inlandet. Men om vi nu får en tillströmning av läkare till primärvården genom att man tar bort kravet på allmänläkarespecialitet så kommer det att bli möjligt att nå en god täckning av primärvård i hela landet. När man i Norge gjorde motsvarande reform så inom ramen för ett år uppnådde man att nästa alla medborgare kunde få en fast läkarkontakt. Om det blir resultatet av toiwo H utredning då har han gjort ett stort jobb.

Vi kommer nu höra vänster landsting gråta blod över det förskräckliga med detta förslag att de ska tvingas delta. Problemet är ju att det är i en rad vänsterlandsting som tillgängligheten är som sämst och där behövs denna reform som bäst - för medborgarnas skull!

Inga kommentarer: