Idag presenterades resultatet för den sk kömiljarden under 2010. För patienterna är Alliansregeringens satsning tillsammans med SKL på att öka tillgängligheten i vården med den sk kömiljarden en stor framgång. Igår skrev socialdemokraternass ledande landstingspolitiker i Stockholm IlIja Batljan en famös debattartikel i SVD där han påstod att kömiljarden är ett slöseri och inte har inneburit något för patienterna. Påståendent grundades på dålig faktakoll och tom retorik. (läs Göran Hägglund och Henrik Hammars svar här) Verkligheten är att antalet patienter som i slutet av 2010 väntade är det lägsta i modern historia och det är resultatet av ett intensivt och gediget arbete. Dock finns det fortfarande skillnader mellan landstingen och det är fortfarande så att resultaten är inte stabila ännu. Vi har i landstingen en bit kvar när det gäller att säkerställa en köfri vård, men verkligheten är den att att kömiljarden har stärkt arbetet för att uppnå detta.
När man tittar på redovisningen ( läs SKL info här, DN, svd Sr kalmar av hur pengarna fördelas kan det konstateras att Småland och Halland är bra ställen att bo på om man vill ha god tillgänglighet. Dock är det så att dessa landsting har haft god tillgänglighet och arbetat med detta sedan en längre tid. Roligt är att andra landsting som hade väldigt dålig tillgänglighet under 2010 blivit mycket bättre, ett exempel på detta är Västernorrland. Och det visar att kömiljarden har fungerat son en stimulans för att skärpa patienternas tillgång till vård i tid.
För Kalmar län är resultatet väldigt bra även om det får sägas vara en missräkning att vi inte klarade av att nå 90% också för behandling. Där var det enbart Halland som nådde detta goda resultat. Här finns det skäl att fundera på om politiken och den politiska majoriteten kunde gjort mer för att ge verksamheterna bättre förutsättningar att klara av ge 90% av patienterna som ska få en behandling i rätt tid
Lovande malariaresultat för genetiskt ändrade parasiter
1 timme sedan
1 kommentar:
Många som tycker det bra med privata alternativ brukar påstå att det kortar vårdköerna vad jag kunde se på denna lista låg stockholm långt ner i listan. stockholm där man länge har förordat privata alternativ till och med privat sjukshus sankt göran. Stockholm är väl de landsting som har mest privata alternativ men inte hjälper det köerna då? Jag inte särskilt förvånad i och för sig. Men just argumentet det främsta brukar vara att fler privata alternativ kortar vårdköerna det stämmer ju inte då!
Skicka en kommentar