lördag, augusti 30, 2008

Veckan har nått sitt slut

En vecka i kanada fylld med studiebesök och information. Många likheter men också starka olikheter, främst den starka läkarstyrningen men också att viktiga delar va hälsosjukvården ligger utanför den gemensamma finansieringen, såsom läkemedel, hjälpmedel osv.
Vi lyssnade en eftermiddag på ett forskningsinstitut som sysslar med vad de kallar knowledge translation, dvs att samla ihop kunskap och göra den tillgänglig i verksamheterna. Väldigt bra för att se till att vården tar vara på alla nya kunskaper och erfarenheter som vinns världen över. Vi har fragment till detta isverige, men här finns mer att göra.
De har här i kanada mycket av voluntärarbetare i hälso sjukvården som hjälper till med information, håller en hand lyssnar på patienter och anhöriga. Det skulle vi behöva utveckla hemma.

Vi var under fredagen på ett stort sjukhus i Ottawa och mötte där bland att en kvinnlig chef - läkare - för deras central operation. När hon berättade om hur korta ställtider de har i sina operationsrum kan man säga att vi var imponerade, det betyder att de hinner med mer per dag, eller vi log när hon förvånat undrade varför vi inte operar fullt ut på fredagar... Som sagt hennes tänk om hur man får flyt på en operationsenhet och entusiasm för att göra det så bra som möjligt för patienterna var väldigt inspirerande.

Vi får se hur denna kanada resa så småningom blir nya pusslebitar i utvecklingen av svensk sjukvård!

Inga kommentarer: