torsdag, maj 15, 2008

måste det dröja med besked om förlossningsvården

Sjukvården i landstinget i Kalmar län har när man jämför med andra län sämre resultat i förlossningsvården. I ett internationellt perspektiv är det ett oerhört bra resultat, men exempelvis i jämförelse med Halland har vi sedan flera år tillbaka sämre vårdresultat. Detta förhållande har studerats tidigare och då har man skyllt på slumpen. Har inte känts särskilt bra!
Under förra året började det hända oväntade saker och ett stort antal förlossningar har under det senaste året Lex maria anmälts,därför att förlossningen på ett eller annat sätt gått fel. I skiftet september - oktober förra året blev det ohållbart och det initierades tre parallella utredningar för att klaralägga vad det är som gått/går fel och framförallt vad som ska göras för att säkra kvaliteten. Dess olika underlag skulle vara färdiga i början av april och samtidigt vidtogs åtgärder för att öka tryggheten vid förlossningar.
Idag är det den 15/5 och ingen av utredningarna är färdiga och besked kan inte ges när de är färdiga. Ursäkterna är flera, bl a brist på folk och på att man inte fått fram data ur vårt kära DR Cosmic.
När detta stod klart på dagens budgetberedning blev jag mycket upprörd eftersom varje dag som går är både för personal ( som gör sitt bästa) och för blivande föräldrar en osäkerhet som man borde besparas. Sex månaders analys och bearbetning måste räcka!
För allas skull måste man nu få fram underlag som gör att vi förstår vad som hänt och vad som kan göras för att vi ska få lika bra resultat som övriga landsting. Det är ett krav som är oåterkalleligt! Sedan måste de resurser som behövs sättas till för att förbättringsarbete ska kunna ske!

Inga kommentarer: