fredag, maj 09, 2008

majoriteten sluter sig!

I landstinget i Kalmar län har vi under en rad av år haft en ordning där majoritet och opposition samtidigt får tjänstemännens slutliga budgetunderlag. Det har inneburit likvärdig förutsättningar att sätta sig in i förutsättningarna och ta del i samtalet om att utveckla landstinget. I år bryter vänstermajoriteten denna tradition och döljer budgetunderlaget, medan man mixtrar med materialet. Det är bedrövligt. Förvisso är budgeten när den läggs fram i landstingsstyrelsen ett tydligt politiskt dokument, men att i en viktigt del av beredningsprocessen stänga ute halva fullmäktige är inte ok.
Landstingsstyrelsen ordförande har fram till nu talat mycket om betydelsen av breda lösningar för att klara landstingets ekonomi. När det nu kärvar till sluter man sig och förhindrar en transparans som skulle vara bra. Det arbetssätt som de nu sätter i sjön, sätter i fara den ekonomiska bas som vi skapat i landstinget de senaste åren. Det kommer bli mycket svårare att nå lösningar som håller när majoriteten sluter sig och stänger ute halva fullmäktige.

Jag tycker det är självklart att man som majoritet sätter sin språkliga och ekonomiska prägel på den budget som läggs fram, men det borde inte betyda att man förhindrar information att bli tillgänglig om de grundläggande delarna i budgeten och dess inriktning. Det är bara rädsla, maktfullkomlighet och ett tydligt brott mot den öppenhet som funnits i landstinget under en lägre tid. Vänstermajoriteten särdrag börjar nu bli tydliga - tyvärr

Inga kommentarer: